Visar alla 7 resultat

Visar alla 7 resultat

Vanliga frågor om textilplattor

Har ni brandklassade textilplattor?

Ja, många av våra textilplattor är brandklassade enligt CFL-S1 och BFL-S1 som innebär att dem är godkända för att ligga i offentlig miljö så länge mattan monteras på korrekt sätt.

Hur stora är textilplattorna?

Textilplattorna är 50×50 cm som standard. Dock finns det kvaliteter som båda är 1×1 meter eller 1×0,5 m.

Är det enkelt att montera plattorna?

Det är enklare att montera en textplatta än rullvaror. Samtidigt kan det även bli mindre spill.

Hur slitstarka är plattorna?

En textilplatta klassas i olika slitageklasser och vi har varianter för klass 31, 32 och 33, dvs lätt, medel och stark slitageklass.

Hur lång leveranstid är det?

En del av våra plattor finns på lager i Sverige för omgående leverans och vissa kvaliteter tas från fabrik med något längre leveranstid. Hör av dig till oss så kan vi kolla upp vad som gäller för de textilplattor du är intresserad av.

Montering av textilplattor

Montering

Kontrollera att textilplattorna har samma färg-batchnummer innan du monterar mattan. Olika färg-batchnummer ska inte blandas på samma plats då viss avvikelse kan förekomma. Golvytor ska vara rengjorda, torra och plana. Förvara textilplattorna i rumstemperatur minst 24 timmar innan montering för bästa resultat. Monteras bäst med dubbehäftande tejp eller dra-loss-lim.

Läggningsriktning

Bäst resultat för textilgolv uppnås genom att lägga ett så kallat rutmönster. På textilplattans baksida finns pilar som visar luggriktning. Du skapar ett rutmönster genom att lägga varannan platta med pilriktning horisontellt respektive vertikalt med 90 graders vridning.

Daglig städning

Bra mattvård fodrar regelbunden dammsugning.
Dammsugning är ett nödvändigt steg för att erhålla en god mattvårdsstandard. Den mesta smutsen som finns i mattor är torr smuts. Regelbunden dammsugning tar bort den lösa smutsen och förhindrar allvarlig nedsmutsning och slitage.
Områden med hård trafik behöver dammsugas dagligen. Områden med lätt trafik bör dammsugas efter behov men minst en gång per vecka. Den effektivaste rengöringen får man om man använder borstvalsdammsugare.

Fläckborttagning på textilmattor

Fläcksökning och borttagning av textilplattor bör göras dagligen. Bra mattvård fordrar omedelbar fläckborttagning, använd ett pH-neutralt medel. Fläckborttagning är oftast det mest försummade steget i mattvård. (OBS Innan ett fläckborttagningsmedel används för första gången så testa färgäktheten på en mindre dold yta.)

Bruksanvisning:

 1.  Ta bort fläckar så snabbt som möjligt.
 2.  Avlägsna så mycket av fläcken som möjligt med en ren och vit absorberande duk eller papper.
 3. Spreja på fläckborttagningsmedlet och skrapa försiktigt med den trubbiga sidan på en kniv. Arbeta hela tiden mot mitten av fläcken så att den inte sprider ut sig.
 4. Borsta eller skrubba inte på fläcken, detta kan skada fibrerna.
 5. Sug upp med en ren vit duk eller papper.
 6. Om nödvändigt, gör om enligt punkt 3, 4 och 5 tills fläcken är borta.
 7. Skölj med rent vatten och sug upp.

Periodiskt underhåll av mattor

Djuprengörande metod för smutsupplösning och extraktionsrengöring.
Smutslösning sker alltid före extraktionrengöringen. Extraktionsrengöring för tungt trafikerande textilplattor görs 2 ggr per år i mindre trafikerande områden sker det efter behov. Smutsupplösning är den metod som används innan extraktionsrengöringen för att lösa upp fet smuts i gångstråk. Extraktionsrengöring djuprengör och sköljer ur tvättmedelsrester som blivit kvar efter andra rengöringsätt.

Bruksanvisning:

 1. Dammsug mattan noga och ta avlägsna fläckar.
 2. Spreja ut lösningen på hårt smutsade textilplattor.
 3. Låt lösningen verka i 5 minuter.
 4. Extraktionsrengör plattan innan den torkar.