Rulla ut röda mattan – Nålfiltsmattor till event, mässor och scen

Publicerad den

Röda mattan är en pampig och härligt välkomnande matta som ger ditt event extra stjärnglans. Dina gäster känner sig välkomna och mattan signalerar fest och glädje. Nålfiltsmatta är ett väldigt populärt material som många väljer till sitt röda mattan evenemang. Nålfilt är lättarbetat som eventmatta och den är prisvärdaste i sin genre. Den används ofta som scen-intäckning, i mässmiljöer, monterbyggen, som röda mattan på event och som vita mattan på bröllop. En nålfiltsmatta tillverkas med en stabil grundstomme där man sedan packar och limmar mycket täta kardade fibrer och väver samman dessa med nålar. Ytan upptill är slät och undersidan finns både med eller utan beläggning. Tjockleken på mattan är oftast runt 2mm men kan variera mellan 4-7mm. Den bidrar till ljudabsorption och passar som bäst i torra utrymmen som tex mässhallar, konferenslokaler eller på ett kontor. Mattan är tillverkad i syntetiska material som är luddfria och lätta att rengöra. Men det finns även andra alternativ som kan vara intressanta. Exempel kan vara plastmatta, konstgräs, trägolv eller gångmattor. Vilken typ av matta just ni bör välja beror på omständigheterna, vilken budget ni har samt var, när och hur mässan eller eventet ska hållas.

Vanligtvis används röda mattan vid enstaka och kortare event. Men tar man väl hand om mattan så håller den länge då den är väldigt slitstark.

Att lägga och montera en nålfiltsmatta är hyfsat enkelt om man är lite händig. För att smidigt lägga mattan används vanligtvis tejp, vi rekommenderar dubbelhäftande väv eller pvc baserad tejp som används på undersidan av mattan. Man kan också tejpa ovansidan vid behov. Ska man lägga nålfiltsmatta i tält alternativt på ett underlag av trä, tex plywood eller spånskiva så kan man använda häftpistol. Ibland, dock sällan, används även golvlim vid läggning och montering. För att beskära en nålfiltsmatta används mattkniv eller en vass sax. Ett längre vattenpass eller liknande är att rekommendera som hjälpmedel för att skära rakt.

Olika typer av nålfiltsmattor

Det finns många olika typer av nålfiltsmattor. Om ni ska köpa nålfiltsmattor, räkna med att ta ställning till följande frågor:

  • Nålfiltsmattor kan köpas på rulle eller i fyrkantiga textila plattor, oftast 50 x 50 cm.
  • Det finns även kollektioner som har textila plankor, dvs de textila plattorna är 25×100 cm istället för standard 50×50 cm.
  • Nålfiltsmattor kan köpas i olika tjocklekar och som regel ökar priset med tjockleken.
  • Nålfiltsmattor kan köpas med eller utan baksida.
  • Nålfiltsmattor kan köpas med ribbad och slät yta.
  • Nålfiltsmattor kan köpas med eller utan tryck.
  • Nålfiltsmattor kan köpas i alla tänkbara färger.

Än så länge finns det inga helt miljövänliga nålfiltsmattor men det finns mer eller mindre miljövänliga mattor.  Vill man hitta en produkt som man kan återanvända och på så sätt spara på både miljön och plånboken så rekommenderar vi textilplattor.

Att tänka på när man lägger en matta i offentlig miljö är att se till att de har rätt brandklassning och att mattan monteras så att snubbelkanter undviks.